Boon voor Belgisch?

Volg onze Belgische talenten op de voet

0 € 0,00

Saar Swinters

Saar SwintersScoodies

Ik ben de bezieler van de scoodie. Een scoodie is een lange, comfortabele sjaal met een grote kap. Hij kan gedragen worden op verschillende manieren en geeft het silhouet uniek vorm en karakter. Voor elke wintercollectie werk ik met einde reeks en restjes van stoffen van de confectie en kledingindustrie. Dit maakt een bezoek aan mijn stofleverancier altijd een verrassend en spannend gebeuren - ik weet nooit op voorhand welke stoffen er voorhanden zullen zijn. De scoodie's zijn dan ook uniek omdat ze enkel verkrijgbaar zijn in kleine oplages. 

Ik hecht veel belang aan duurzaam ontwerpen. Mijn 'cradle to cradle' aanpak, een ontwerpfilosofie waarbij stoffen worden herbruikt en restanten niet worden weggegooid, vermindert de afvalstroom. Ik besteed ook niets uit - elke scoodie is hand gesneden en gestikt in mijn atelier.

Ik heb de laatste drie jaar in verschillende kleding confectie en maatwerk ateliers gewerkt. Dit was een bewuste keuze: ik wilde de ambacht van het kleermaken onder de knie krijgen. Dit leerproces onderging ik bij één van de laatst bestaande confectie ateliers van België, bij een kleermaker en bij Opera & Ballet Vlaanderen waar ik grotendeels instond voor het maken van de herenkostuums en ook achter de schermen tijdens de voorstellingen als costumière.

Graag wil ik mijn eco label verder uitbouwen, gecombineerd met andere opdrachten als freelancer. Ik wil me kunnen ontplooien op verschillende vlakken en hou ook van de afwisseling.

Bekijk alle producten van Saar Swinters

Wat is je ambitie als ontwerper?

De zoektocht verder zetten rond ecologische, duurzame en cradle to cradle grondstoffen. Dit zal ongetwijfeld vertaald worden naar nieuwe producten en collecties in de toekomst.

Wanneer beschouw je een ontwerp of creatie als geslaagd?

Wanneer een scoodie qua kleur en print perfect bij één bepaald iemand past. Wanneer mensen me vertellen hoe uniek en handig ze de combinatie van de sjaal en kap vinden.

Waar haal je je dagdagelijkse inspiratie?

Mijn dagelijkse inspiratie vind ik in verschillende aspecten van het woord, beeld en betekenis: nieuwe mensen ontmoeten, dagdromen tijdens een bus of treinrit, radio interviews beluisteren, dans en theater voorstellingen bijwonen, non fictie literatuur, door de stad wandelen zonder iets te zoeken, ervaringen delen met vrienden en familie, in de bibliotheek, foto’s nemen van de natuur en in mijn atelier heb ik veel inspirende materialen, boeken, oude werken om me heen. 

Welke (creatieve) Belg beschouw je als je lichtend voorbeeld?

We mogen trots zijn op ons arsenaal Belgische ontwerpers en kunstenaars. Jan Fabre zijn theater werk verbaast me elke keer. Zijn 24 uur durende voorstelling Mount Olympus staat op mijn netvlies gebrand.

Vertel ons iets over jou dat we nog niet weten maar dat je typeert.

Ik denk en verplaats me als een bliksemschicht in de ruimte. Om dit fenomeen te temperen, bezoeken mijn vriend en ikzelf regelmatig ons prachtig 'tiny house' in het midden van de natuur.

"Mijn 'cradle to cradle' aanpak, een ontwerpfilosofie waarbij stoffen worden herbruikt en restanten niet worden weggegooid, vermindert de afval stroom."

Gepost op 24/05/2017
Stuur Saar Swinters een bericht

Producten van Saar Swinters