Boon voor Belgisch?

Volg onze Belgische talenten op de voet

0 € 0,00

Nora Nuyts

Nora NuytsKeramiek

Ik was al meer dan tien jaar potjes aan het draaien als hobby bij Bie Van Gucht in Rumst toen ik erachter kwam dat ik mijn passie ook wilde doorgeven. Ik schreef me dus in voor een vijf jaar durende opleiding aan het IKA in Mechelen. Niet te geloven welke wereld er nog voor me openging! Daar leerde ik kritisch kijken naar wat ik maakte en ontwikkelde ik nieuwe vormen en glazuren die veel dichter stonden mij als persoon.

Alles start met een idee dat ergens in de nacht komt binnengeslopen, mijn creatiefste plek is gek genoeg mijn bed.. En heel soms heb ik ook wat tekeningen op papier afkomstig van een stil moment op weekend of op vakantie, maar het echte ontwerpen gebeurt op de draaischijf. Ik start met een bolletje klei en mijn handen bepalen wat daar uitkomt. Het materiaal geeft de grenzen aan maar verder kan eigenlijk alles. Gelijktijdig ga ik ook al glazuren beginnen testen want vorm en kleur moeten samenwerken.

In elk geval wil ik geen ontwerpen maken voor massaproductie, ik heb liever persoonlijke contacten en ik werk liever op maat. Zo zou ik graag eens met een gepassioneerde chef samenwerken en iets ontwerpen dat helemaal perfect bij zijn gerechten past of iets heel groots maken voor een heel speciaal interieur.

Bekijk alle producten van Nora Nuyts

Wat is de rode draad in je werk?

Ik streef naar een zekere graad van perfectie en dat zie je in de materiaalkeuze en de afwerking. Het moet mooi zijn maar nooit zal ik een compromis maken naar kwaliteit.

Sta je ook in voor de productie of besteed je dat uit?

Ik doe alles zelf, van het ontwerpen en glazuren ontwikkelen tot het maken, afwerken, bakken enz .... Sinds kort heb ik wel een assistente in de studio en dat maakt een groot verschil. Zij doet tijdrovende dingen als klei herwinnen, glazuren aanmaken en de gewoon minderleuke dingen als de afwas! En geloof me, er moet heel wat afgewassen en gekuist worden in een keramiekatelier!!

Welke stap vind je het leukst?

De allerleukste stap is een oven openen na een eerste testreeks. Er zitten altijd mislukkingen in maar ook altijd leuke verrassingen waar je dan weer mee verder kan. 

Mocht je vandaag niet doen wat je doet, wat zou je dan wel willen doen?

De wereld verbeteren, al denk ik niet dat dat mogelijk is!

Wanneer beschouw je een ontwerp of creatie als geslaagd?

Als mijn hart een sprongetje maakt als ik het uit de oven haal en helemaal als ik ook de fonkeltjes zie in de ogen van de koper. Ik krijg soms mailtjes van mensen die helemaal verliefd zijn op hun aankoop en er mij een fotootje van sturen. Super vind ik dat!!

"Ik geloof in geven en in de kracht van een lach. Vroeg of laat komt die energie tot bij me terug en dan is het genieten geblazen!"

Gepost op 09/11/2017
Stuur Nora Nuyts een bericht

Producten van Nora Nuyts