Boon voor Belgisch?

Volg onze Belgische talenten op de voet

0 € 0,00

Hade Quaghebeur

Hade QuaghebeurArchitecturale juwelen

Ik ben van opleiding architect, gespecialiseerd in duurzaam renoveren. Als architect vond ik het ontwerpen en maken van maquettes reeds erg fijn, en als kind knutselde ik al juwelen in elkaar. Daarom besliste ik veertien jaar geleden om een opleiding goudsmid te volgen. Sinds april dit jaar ben ik nu zelfstandige in hoofdberoep als juweelontwerpster.

Ik ontwerp en maak architecturale juwelen. In feite zijn juwelen gewoon miniatuur-gebouwen; het gaat enkel over een andere schaal. Je moet ook denken aan de stabiliteit, hoe je het werkstuk opbouwt, de functionaliteit en draagbaarheid, aan de esthetiek, de juiste verhoudingen, wiskundige berekeningen... In tegenstelling tot het werk als architect ontwerp je niet enkel, maar voer je het zelf ook uit, waardoor je het ganse proces in handen hebt en meer impact hebt op het eindresultaat. Dat vind ik erg fijn. 

Architectuur is dan ook de rode draad in mijn creaties - ze zijn sober, strak, geometrisch en met een hoek af. Ik inspireer me graag op oude industriële gebouwen en constructies, neem daar foto's van en gebruik dit dan als inspiratie voor mijn juweelontwerpen. En door mijn werk als architect, gespecialiseerd in duurzaam energiezuinig renoveren, ben ik ook erg gevoelig voor alles rond duurzaamheid. Ik tracht dat in zoveel mogelijk zaken in mijn eigen onderneming toe te passen.

Filmpje ism filmmaker Jasper Rooselaer en met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in het kader van de projectoproep ‘Hoe maakt u het? Ambachten in Brussel'.

Bekijk alle producten van Hade Quaghebeur

Wat is je ambitie als ontwerper?

Ik zou graag minimalistische stukken ontwerpen maar met een goed idee/vondst. Iets waar je echt op heb moeten zoeken, om dan uiteindelijk tot iets ogenschijnlijk eenvoudigs te komen.

Welke stap in het productieproces vind je het leukst?

Solderen. Als het soldeersel smelt en de stukken aan elkaar gesoldeerd zijn, heeft dat echt een goed gevoel. Het vraagt veel voorbereidingswerk, en dan heb je zoiets als 'le moment suprême' waar je effectief met de vlam op je werkstuk zit, om alles aan elkaar te solderen.

Wat wou je worden als kind?

Ontwerper, uitvinder, maker en/of architect!

Welke historische figuur had je willen zijn?

Nelson Mandela. De vrouwelijke versie dan toch! Wat een impact heeft die man gehad op een land en de wereld.

Mocht je vandaag niet doen wat je doet, wat zou je dan wel willen doen?

Reizen. Doe ik al veel.

Vertel ons iets over jou dat we nog niet weten maar dat je typeert.

Ik durf ‘springen’, heb een drive in me om zoveel mogelijk van de wereld te zien en te doen wat ik graag doe, zodat ik achteraf nooit moet zeggen ‘had ik maar’. 

"Architectuur op een kleinere schaal, dat zijn juwelen voor me."

Gepost op 13/09/2019
Stuur Hade Quaghebeur een bericht

Producten van Hade Quaghebeur