Boon voor Belgisch?

Volg onze Belgische talenten op de voet

0 € 0,00

Dominique Dufait

Dominique Dufait Lederwaren

Alle tassen worden gemaakt uit vegetaal gelooid leder van een Belgische looierij, met een natuurlijke textuur en structuur. Ze worden dan handgemaakt in mijn atelier in Brugge.

Ik ben architecte, en de het ontwerpen van lederwaren is voor mij daar een belangrijk onderdeel van. Als architecte ben ik opgeleid om te creëren. Of het nu een huis is, een interieur, een meubel of handtas – de werkwijze blijft dezelfde. De schaal is anders, dat wel. Soms vragen mensen mij of ik ooit ga kiezen tussen architecte zijn of handtassen ontwerpster worden maar eerlijk gezegd, ik wil niet kiezen. Ik vind het perfect combineerbaar, heel complementair zelfs.  Alle tassen worden  gemaakt uit vegetaal gelooid leder van een Belgische looierij, met een natuurlijke textuur en structuur. Ze worden dan handgemaakt in mijn atelier in Brugge. Eventuele onregelmatigheden worden niet weggewerkt en maken een essentieel onderdeel uit van de handtas.

Al sinds mijn studies wist ik dat ik iets voor mezelf wou opbouwen. Dus ben ik na mijn opleiding architectuur ook nog mode en patroontekenen gaan studeren. Stilletjes en met voldoende tijd werk ik nu aan mijn collectie lederwaren. Mijn eerste klant heeft een handtas gekocht in 2008 en ze gebruikt hem nog steeds. Dat doet mij veel plezier! Ik ontving trots de titel van ‘Maker/Handmade in Brugge’. Deze titel staat voor baanbrekend vakmanschap in een stad van inspirerende makers. 

Sta je ook zelf in voor de productie of besteed je dat uit?

Ik doe de volledige productie zelf. Alles wordt door mij met de hand genaaid in eigen atelier, zo kan ik de hoogste kwaliteit garanderen. De klanten komen soms ook naar mij om een handtas op maat te bestellen, en zij verwachten ook dat ik de tas persoonlijk voor hen maak.

Omschrijf stapsgewijs het proces van idee tot afgewerkt product.

Ik geef leder vorm door een stuk te plooien en te vormen. Alle stukken zijn pure vakmanschap, volledig met de hand genaaid. Steek per steek tot er een handtas ontstaat. Ik gebruik de traditionele manier om leder aan elkaar te naaien, de zadelmakersteek. Met deze techniek hoef je geen machines te gebruiken, alleen maar je handen. Het is een uitdaging om op ‘oude’ wijze ‘hedendaagse’ producten te maken. Maar ik hou er van om voeling te krijgen met het materiaal en zo kan ik mijn ideeën volledig vorm geven.

Welke stap vind je het leukst?

Zelf kunnen uitvoeren vind ik fantastisch! Ik heb bewust gekozen om alles op ambachtelijke wijze te produceren, dus ik heb in principe geen elektriciteit nodig om een handtas te maken. De voeling met het materiaal is zo belangrijk – de ene huis is zo zacht als boter als je erdoor priemt en de andere is zo stug dat het zweet van me af druipt!

Waar krijg je de beste ideeën?

De beste ideeën krijg ik ’s nachts, er ligt dan ook altijd een notaboekje naast mijn bed. Zeker na een bezoek aan een gebouw of inspirerende reis na een boeiende stad komen de ideeën bij mij naar boven.

"Ik ben redelijk perfectionistisch, de steekjes moeten gewoon gelijk zijn ook al is het met de hand genaaid."

Gepost op 02/05/2017
Stuur Dominique Dufait een bericht