Boon voor Belgisch?

Volg onze Belgische talenten op de voet

0 € 0,00

Bika Kaarsen

Inge-Lise VermeireKaarsen

Na een aantal jaar gewerkt te hebben als ambtenaar in Brussel, vond ik het tijd voor verandering. In 1969 startte mijn moeder een zaak met handgemaakte kaarsen en in 2009 besloot ik om deze over te nemen. Ik wou zelfstandig zijn, mijn eigen werk plannen, iets maken waarin ik me volledig in kon vinden en de weg opgaan waar ik zelf voor koos.

Al sinds mijn jeugd ben ik al bezig met deze ambacht en produceer alles zelf. Ik wens een kwalitatief hoogstaand product af te leveren dat aan de wensen van de klant voldoet. Ik ben dan ook perfectioniste - beter een beetje wachten tot de giettemperatuur perfect zit of iever hersmelten dan iets verkopen waar ik niet volledig tevreden mee ben. 

Ik volg vooral de trends in kleuren, en deze zijn vaak inspiratie voor nieuwe creaties. Het handgemaakte proces is vrij delicaat. De paraffine wordt gesmolten in een au-bain-marie ketel dat daarna gemengd wordt in kleine hoeveelheden met de kleurstoffen. Ondertussen span ik de mallen op. Het is belangrijk dat de wiek mooi gecentreerd en stevig opgespannen is. De gekleurde paraffine gaat in de mallen en na een paar uur stollen wordt er zo secuur mogelijk bijgevuld. Na een tweede koeling komt de leukste stap, het uithalen van de afgewerkte kaars. 

Ik kan nog steeds genieten van de ontdekking van een nieuwe kleur of van het mooie lijnenspel dat op de zijkant van de kaarsen zit. Het is dan ook de enigste kaars die mooier wordt naarmate ze brandt. 

Bekijk alle producten van Bika Kaarsen

Wat is je ambitie als ontwerper?

Ik wens een kwalitatief hoogstaand product af te leveren dat aan de wensen van de klant voldoet. Het moet duidelijk zijn dat het om handwerk gaat. 

Wanneer beschouw je een ontwerp of creatie als geslaagd?

Als ik ze op alle parameters van afwerking gecontroleerd heb en ze voldoet. 

Waar krijg je de beste ideeën?

Op mijn fiets, op weg naar mijn werk.

Mocht je vandaag niet doen wat je doet, wat zou je dan wel willen doen?

Journalistiek.

Vertel ons iets over jou dat we nog niet weten maar dat je typeert.

Mijn werk is in vele opzichten redelijk repetitief maar ik compenseer het creatieve in koken, breien en naaien. Daarnaast heb ik zeer ruim intresseveld: actualiteit, politiek, wetenschap, evoluties, ... ik tracht het allemaal te volgen en ben dan ook zeer blij met praatprogramma's op de radio.

"Ik wens een kwalitatief hoogstaand product af te leveren dat aan de wensen van de klant voldoet. Het moet duidelijk zijn dat het om handwerk gaat."

Gepost op 27/05/2018
Stuur Bika Kaarsen een bericht

Producten van Bika Kaarsen