Boon voor Belgisch?

Volg onze Belgische talenten op de voet

0 € 0,00

Bieren van Begeerte

Koen FierensBieren

Ik ben gestart met het brouwen van bier in 1998 omdat de interesse en de nieuwsgierigheid naar de indrukwekkende Belgische biercultuur alsmaar groter werd en proeven alleen niet genoeg meer was. Ik geef ook nog les in het hoger onderwijs en ik kan de twee combineren aangezien het mijn ambitie is om mijn brouwwerk zo ongehinderd mogelijk te laten groeien, zonder commerciële toegiften te moeten doen.

Ik ontwikkel en brouw erg geduldig en kleinschalig, daar gaat de grootste hoeveelheid energie naartoe. Mijn gevestigde bieren zijn in productie bij een grotere brouwerij in België om tegemoet te kunnen komen aan volumeschommelingen. Al mijn creaties worden eerst door mij uitgewerkt, gebrouwen en geproefd. Aan mijn bieren is geduldig gesleuteld tot ik een goeie balans heb gevonden.

Ideeën worden eerst uitgewerkt tot een gedetailleerd recept met ingrediëntenlijst en brouwplan. Het eigenlijke brouwen is een dagtaak, waarin het graan eerst geschroot wordt, vervolgens het maischschema wordt afgewerkt en daarna alles aan de kook wordt gebracht. Dat neemt enkele uren in beslag, waarna het brouwsel wordt afgekoeld en de vergisting wordt opgestart. Het vergisten in een warme omgeving duurt ongeveer zeven tot tien dagen, daarna gaat het jonge bier naar een koude kamer om te lageren. Tot slot wordt het bier afgevuld op flesjes en start de vergisting op fles op. Een kleine drie maand later kan er geproefd worden.

Bekijk alle producten van Bieren van Begeerte

Welke stap in het creatief proces vind je het leukst?

De brouwdag zelf is het hoogtepunt, en uiteraard worden er tijdens de werkzaamheden vorige brouwsels getest.

Waaraan kunnen we je werk herkennen?

Visueel streef ik een hedendaagse uitstraling na. Ook mijn bieren zelf zijn geen oude klassiekers, maar moderne creaties die zich niet laten beperken door gevestigde genres en nieuwe terreinen proberen op te zoeken.

Waar haal je je dagdagelijkse inspiratie?

In de natuur. Ik verbouw zelf ook ingrediënten om mee te experimenteren, in de eerste plaats hop. Elk jaar opnieuw volg ik gefascineerd de groei van mijn planten van nabij op.

Wat is je ambitie als ontwerper?

Mijn ambitie is in de eerste plaats mijn vakmanschap voortdurend verder te verbeteren. Ik wil graag elke dag beter worden.

Welke grote droom koester je?

Ik droom veel, vooral over hoe ik dagelijks nog meer tijd zou kunnen vinden om de dingen te doen die ik graag doe.

Welke (creatieve) Belg beschouw je als je lichtend voorbeeld?

Rene Magritte. Onnavolgbaar als typevoorbeeld van creatieve Belg met een hoek af.

"Laat het smaken!"

Gepost op 13/02/2018
Stuur Bieren van Begeerte een bericht

Producten van Bieren van Begeerte