Boon voor Belgisch?

Volg onze Belgische talenten op de voet

0 € 0,00

Belgian Owl

Etienne BouillonWhisky

Alles begon met het verlangen van Etienne Bouillon, Meester Distilleerder, om de plaatselijk landbouw te diversifiëren door een uitstekende Belgian Single Malt Whisky te creëren op basis van via duurzame landbouw in Haspengouw geteelde gerst. Hij droomde ervan om een lokale en artisanale stokerij op te richten in de puurste traditie. 

Op 29 oktober 2004 wordt het eerste vat met Belgian Owl gevuld, die drie jaar later klaar zou zijn voor botteling. In 2005 kwam ook de eerste internationale erkenning in de Whisky Bible van Jim Murray. De tweede kwam wanneer Belgian Owl werd verkozen tot European Single cask Whisky of the Year 2011, met een quotering van 95,5%, in de Whisky Bible van Jim Murray. Dit is het begin van een hele reeks erkenningen.

2013 zag de aankomst van de distilleerketels uit de voormalig stokerij van Caperdonich in Rothes in Schotland. Het eerste distillaat dat voor de toekomstige botteling van Belgian Owl zal dienen, vloeit datzelfde jaar uit de ketels. Drie jaar later gebeurt de eerste botteling van Belgian Single Malt Whisky geproduceerd door de Schotse distilleerketels. Voor de eerste keer in haar geschiedenis zal The Owl Distillery de thuismarkt continu kunnen bevoorraden. Het is ook het begin van de ontwikkeling van de exportmarkt in de buurlanden van België, in Amerika en in Azië.

Vandaag biedt The Owl Distillery haar Belgian Owl-assortiment aan in vijf versies: Origine, Identité, Passion, Intense en By Jove. 

Ons embleem, de uil, weerspiegelt perfect onze filosofie. Al in de Griekse oudheid symboliseerde hij kennis en wijsheid. Bij ons is dit de kennis om onze whisky te maken en de wijsheid om hem te degusteren.

Bekijk alle producten van Belgian Owl

VAN GERST TOT FLES ... 

Het telen van gerst
De lentegerst wordt geoogst op de velden vlak in de buurt van de stokerij in Haspengouw, waar de grond bekend is om zijn rijkdom aan sporenelementen. De streek is een 's werelds beste voor het telen van graangewassen.

Het mouten
De geoogste gerst wordt naar de mouterij getransporteerd waar de korrels in water gedrenkt worden om ze te laten kiemen. De verkregen mout wordt gedroogd en keert terug naar de stokerij. Momenteel wordt er voor het drogen van de gemoute gerst voor onze Belgian Owl geen turfvuur gebruikt.

Het fijnmalen
De mout wordt fijngemalen in de molen van de stokerij. Zo geeft de mout gemakkelijker zijn suiker vrij. Deze stap is belangrijk om een perfecte grist – fijngemalen mout – te verkrijgen.

Het macereren
Het fijngemalen mout wordt gemengd met heet water in de maceratietank . Dit proces duurt zes uur. Gedurende deze stap worden de moutsuikers in het water opgelost. Het gebruikte water wordt uit de put naast de stokerij gepompt en is afkomstig van een ondergronds waterbekken op 38 meter diepte.

Het fermenteren
De licht gesuikerd vloeistof – de wort – wordt daarna overgegoten in de fermentatietanks waar de suikers tweeënzeventig uur lang omgezet worden in alcohol. In deze stap verschijnen de typische streekgebonden fruit- en bloemenaroma's.

Het distilleren
Dan volgt een dubbele distillatie. Acht uur lang wordt de gegiste mout achtereenvolgens opgewarmd in twee distilleertanks afkomstig van de vroegere Schotse stokerij Van Caperdonich. Voor deze stap wordt de voorkeur gegeven aan het langzame proces. De alcoholdampen worden afgekoeld om ze op te vangen en het distillaat te vormen.

Het in vaten doen (barreling)
Het distillaat wordt daarna overgebracht in eiken vaten (fusten). De vaten komen uit Verenigde Staten waar ze een eerste keer gediend hebben voor het rijpen van de Amerikaanse whisky, de Bourbon. Zelf gebruiken we deze vaten slechts een keer. Om de Europese gecontroleerde oorsprongsbenaming 'whisky' te mogen gebruiken, is een rijping van minstens drie jaar vereist.

Het bottelen
Om alle smaken te behouden, wordt de Belgian Owl met een sterkte van 46 vol-% gebotteld zonder koude filtratie en ondergaat geen kleuring. Daar elk vat uniek is, kan de natuurlijke kleur van de ene botteling tot de andere verschillen.

"Ons embleem, de uil, weerspiegelt perfect onze filosofie. Al in de Griekse oudheid symboliseerde hij kennis en wijsheid. Bij ons is dit de kennis om onze whisky te maken en de wijsheid om hem te degusteren."

Gepost op 12/06/2019
Stuur Belgian Owl een bericht

Producten van Belgian Owl