Boon voor Belgisch?

Volg onze Belgische talenten op de voet

0 € 0,00

Atelier ODE

Femke GommersJuwelen

Tijdens mijn studies interieurarchitectuur liep ik graag eens langs de ateliers van de studenten juweelontwerp en edelsmeedkunst. Daar werd het zaadje geplant dat uitgegroeid is tot Atelier ODE.

Ik wil belangrijke momenten in iemands leven vertalen naar een tastbaar object. Enerzijds doe ik dat met wensjuwelen. Dat zijn kant-en-klare cadeaus die mensen meteen kunnen meenemen en iemand (of zichzelf) kunnen schenken op belangrijke momenten in hun leven. Maar ik maak ook heel specifieke juwelen op maat. Dan worden er letterlijke verwijzingen naar iemands leven, ervaringen, in verwerkt.

Alles wat ik zelf kan doen, doe ik ook zelf. Zo trek ik bijvoorbeeld mijn eigen zilverdraad. Zo heb ik altijd de exacte afmetingen die ik voor ogen heb. Ook de wenskaartjes die bij de wensjuwelen horen, werk ik zelf uit, zodat alles bij elkaar hoort.

Bekijk alle producten van Atelier ODE

Wie was je eerste koper?

Iemand waarmee ik nog gestudeerd heb. Zij wilde een halsketting laten maken voor haar mama met daarin de as van haar overleden grootvader. Het is een ginkgoblaadje geworden met een stengel die overging in een kokertje. Leuk dat ze me deze opdracht toevertrouwde.

Waaraan kunnen we je werk herkennen?

De wensjuwelen zijn heel herkenbaar omdat ik een wenskaart met een juweel combineer. Ik denk dat mijn juwelen in het algemeen eenvoud uitstralen, zonder te strak te zijn. Ik hou van minimalisme, maar het juweel mag niet koud of te sober aanvoelen. Ik probeer altijd warmte, levendigheid en iets organisch in de juwelen te verwerken.

Welke (creatieve) Belg beschouw je als je lichtend voorbeeld?

Er zijn veel creatieve Belgen die het goed doen. Ik ben bijvoorbeeld fan van het werk van Muller Van Severen. Hun werk is altijd herkenbaar, het komt heel dicht in de buurt van kunst. Het geheel klopt en de objecten hebben een bepaalde lichtheid, dromerigheid die ik heel knap vind.

"Ik wil belangrijke momenten in iemands leven vertalen naar een juweel. Net als een herinnering draag je dat altijd en overal met je mee."

Gepost op 30/03/2017
Stuur Atelier ODE een bericht

Producten van Atelier ODE