Boon voor Belgisch?

Volg onze Belgische talenten op de voet

0 € 0,00

Het verhaal achter Cirk/O - een duurzaam, veelzijdig dienblad

10voortwaalf6 July 2018

Over Cirk/O, of hoe wij van een restje keukenkast een dienblad maakten

Vandaag wil ik jullie wat meer vertellen over het dienblad Cirk/O, één van de eerste ontwerpen van 10voortwaalf, waar we nog steeds heel blij mee zijn.

Van bij het begin, toen Meneer Appelzee en ik plannen maakten voor 10voortwaalf, was het uitgangspunt dat we zouden werken met de restmaterialen van n°12, de meubelmakerij van Meneer Appelzee.

Alles wat n°12 maakt is maatwerk, zodat er regelmatig stukken materiaal over zijn waar verder weinig mee te doen valt. Te klein om nog een kast of tafel mee te maken, maar te groot en vooral te mooi om zomaar weg te gooien. Een overschotje bamboe van een werkblad, een restje laminaat in een mooie kleur van een kastdeur of een stuk naturel berkenmultiplex van een stel ladefronten... allemaal fijne en inspirerende materialen die altijd zorgvuldig aan de kant worden gehouden voor een rondje upcycling.

De BooDeLuxe snijplanken en de Shelfie plantenrekjes werden bijvoorbeeld uit die te-mooi-om-weg-te-gooien restmaterialen gemaakt.

Maar naast die restjes afwerkingsmaterialen heeft het atelier natuurlijk ook altijd veel basismateriaal op overschot: eenvoudige spaanderplaat bekleed met witte of zwarte melamine, wat vooral gebruikt wordt om de binnenkant van kasten te maken - het deel dat je bijna nooit ziet dus. Spaanderplaat is dan ook degelijk en sterk en praktisch, maar mooi of sexy kan je het materiaal op zich moeilijk noemen.

Tot we op het idee kwamen om er dienbladen mee te maken. Door de bovenkant uit te frezen krijgt het blad een opstaand randje waar de kleur van de melamine nog te zien is, voor de rest zie je de pure houtvezels (en andere stukjes materiaal die soms in zo'n spaanderplaat sukkelen) gewoon zitten. Zo krijgen de dienbladen een stoere, sobere en tegelijk verrassende look (vinden wij).

Alle bladen worden met de hand opgeschuurd tot ze perfect glad zijn, en vernist, zodat ze makkelijk af te vegen zijn. Je mag er dus zelfs een beetje op morsen, al is meteen opvegen wel aan te raden. We maakten ze in wit en zwart en in verschillende afmetingen, zodat je er alle kanten mee op kan. 

Hier thuis gebruiken we de Cirk/O's bijvoorbeeld niet alleen als dienblad, maar ook als decoratieve schaal voor van alles en nog wat.

We zijn benieuwd hoe jullie hem gaan gebruiken, dus laat zeker iets weten via Instagram of Facebook met #10voortwaalf. Sharing is caring!

Reacties op dit artikel

top project! Mooi :)
www.rimood.com (Belgunique)

Geplaatst op 16/10/2018 door Rit

Plaats een reactie

Wordt niet weergegeven op de website.