Boon voor Belgisch?

Volg onze Belgische talenten op de voet

0 € 0,00

Second Life Jeans by Awardt

Kim Smolders22 January 2021

Second Life Jeans by Awardt

De jeansbroek is een van de meest populaire en geliefde kledingstukken in onze kast geworden. We dragen het dagelijks en met veel plezier. Maar wist je dat de productie van dit kledingstuk enorm vervuilend is? 

Ten eerste is de CO2 uitstoot van de productie van een jeans niet te onderschatten. Ongeveer 32kg CO2 komt vrij hierbij, wat overeenkomt met ongeveer 150km autorijden. De totale uitstoot van de textielindustrie wereldwijd is meer dan alle uitstoot van de internationale lucht- en zeevaart bij elkaar.

Ook heb je 10000 liter water nodig het om één jeansbroek te maken. Dat is enorm als je weet dat een douche nemen maximum 60 liter gebruikt. Al het water dat hiervoor nodig is, komt uit omliggende rivieren, meren en ondergrondse waterreserves. Het gevolg hiervan is ongezond water, en dat er watertekorten ontstaan. 

Een jeans wordt gemaakt van katoen. Anders dan vaak wordt gedacht, is katoen niet een helemaal natuurlijk product. 2,5% van alle beschikbare landbouwgrond wordt gebruikt voor het verbouwen van katoen. Katoen wordt ook bespoten met verschillende bestrijdingsmiddelen die schade brengen aan de natuur. De chemische stoffen die hiervoor worden gebruikt, komen ook in de bodem en rivieren terecht, dat dan wordt vervuild en wat een slechte invloed heeft op de gezondheid van de lokale bevolking.

Gelukkig staan er steeds meer partijen op die de schadelijke cyclus van deze stof wensen te doorbreken. Zo ook de dames achter Awardt! Door oude jeansbroeken volledig te ontmantelen en een tweede leven te bedelen als trendy hoedje, slagen zij erin een wegwerpproduct uit onze consumptiemaatschappij te transformeren tot een duurzaam modestuk. 


Plaats een reactie

Wordt niet weergegeven op de website.