Boon voor Belgisch?

Volg onze Belgische talenten op de voet

0 € 0,00

Ongewoon keramiek

Sofie Smolders25 March 2017

Ellen Janssens is de ziel achter STUDIO ELLEFANT en maakt bijzonder strak en kleurrijk keramiek. Vandaag vertelt ze ons in haar eigen woorden waar zij haar inspiratie haalt en hoe het productieproces in haar atelier eruit ziet.

“Het is tijdens het opruimen van mijn keuken dat het idee ontstond om iets te doen met de netjes van groenten en fruit die ik in de keukenkast verzameld had. Ik was gefascineerd, niet enkel door de functie maar vooral door de prachtig vormgegeven structuren van deze alledaagse wegwerpvoorwerpen.

Maanden lang heb ik alle netjes met verschillende soorten structuren bijgehouden. Ze werden een inspiratiebron zowel voor de decoratie, als voor de kleuren van mijn werk. De netjes zijn op twee manieren gebruikt voor de decoratie,

 • een waarbij ik de netjes zelf over de cilinders heb getrokken en daarover de glazuur heb aangebracht 
 • en een waarbij ik verschillende structuren heb ingescand. Die scans heb ik dan overgetekend, ingekleurd en daar heb ik dan transfers van laten maken.

De kleuren van de groenten en fruit die in de netjes zitten, weerspiegelen zich subtiel in mijn werk:

 • licht- en donkergroen prei 
 • roos look 
 • oranje citrusvruchten 
 • geel aardappel

Er is voor de cilinder vorm gekozen, de oervorm als het gaat over functioneel keramiek en een prachtige vorm in al zijn eenvoud. Het verdoken voetje met als resultaat dat de cilinder een beetje zweeft is dan weer een gevolg van mijn opleiding interierarchitectuur waar licht en schaduw een belangrijke plaats innemen.

Het werk is gegoten met behulp van gipsen moules. Deze moules werken als steunvorm.  Aan de hand van deze steunvorm kan je op een heel secure manier objecten, vormen reproduceren.

Stappen in productieproces:

 1. maken gipsen mallen
 2. aanmaken gietklei
 3. inkleuren gietklei
 4. gieten
 5. glazuren
 6. transfers aanbrengen

Alle cilinders, deksels en borden van mijn collectie zijn stapelbaar, eenvoudig qua vorm en qua kleur op elkaar afgestemd. Dit maakt ze gemakkelijk met elkaar te combineren en multifunctioneel in gebruik: als drinkbeker aan tafel, als houder voor de tandenborstels in de badkamer, als pennenhouder in bureau, als vaasje, doosje voor de eerste tandjes, juwelenkistje, … of om gewoon naar te kijken.”

BEKIJK HET WERK VAN STUDIO ELLEFANT HIER

Reacties op dit artikel

Hallo Ellen, Toen je het ontwerp van onze living kwam bespreken zei je geinteresseerd te zijn in onze livingtafel en stoelen. Wij doen ze nu weg en als je ze nog wil kan je ze komen ophalen.
grtjs Ria

Geplaatst op 04/05/2018 door Ria Van Dam

Plaats een reactie

Wordt niet weergegeven op de website.