Boon voor Belgisch?

Volg onze Belgische talenten op de voet

0 € 0,00

Inspirerende plekken: Hasselt

Sofie Smolders13 August 2017

Belgunique talent Stéphanie Poppe is de ziel achter het label ArchiMuffin. Als grafische ontwerpster maakt ze illustraties die ze dan verwerkt op prints, kaarten en mode artikelen. Haar ambitie als ontwerper? Volwassenen opnieuw te laten dromen. Zij wil de kindertijd niet loslaten. Een beetje zacht- en zoetheid kan nooit kwaad.

Enkele weken terug nam Stéphanie ons mee naar haar stad : Hasselt. Wij vroegen haar welke 5 plekjes haar het meest inspireerde. We waren enorm onder de indruk van al deze plekjes – en zouden het alleen maar aanraden om deze fantastische warme stad een bezoekje te brengen en dan ook eens langs te gaan bij Stéphanie haar favoriete Hasseltse hang-outs. De rode draad in haar selectie? Rust en kunst.

Ijssalon Valvekens

Stéphanie komt al heel lang naar deze cremerie. Al vanaf haar twee jaar kwam ze met haar grootmoeder vaak langs om een ijsje te eten. Dat komt omdat haar grootmoeder in dezelfde straat woonde en dus kwamen ze altijd met de ganse familie ijsjes en pannenkoeken eten. Deze plek doet haar dus terugdenken aan haar kindertijd en telkens als ze in de stad komt zal ze hier passeren. Deze ijssalon is dan ook een beetje een ‘gevestigde waarde’ in Hasselt, mensen van de stad en daarbuiten weten dat het al sinds 1939 dé plek is om je ijsje te komen eten. Ook al staan ze bekend voor hun vanille-ijs kiest Stéphanie altijd voor Pistache en Chocolade. Nostalgische plek vol lekkers dus – zeker de moeite om eens te passeren.

Iijssalen Valvekens, Aldestraat 16, 3500 Hasselt

Walgputsteeg

Het oude Stadshuis in Hasselt bevindt zich op een klein pleintje, omringd met bomen en huisjes met oude gevels. Een stukje van het oude Hasselt, dus. Volgens Stéphanie is dit een van de gezelligste plekjes van Hasselt. Vanuit het Groenplein kan je in de Walputsteeg wandelen, een klein overdekt steegje dat een doorgang is naar een andere kant van de stad. Maar je kan er ook gaan zitten om iets te eten of een koffietje te drinken en naar de passage te kijken. De sfeer van het steegje is niet te vergelijken met een ander– je zit er aan een tafeltje, overdekt met je voetjes op een tapis plein  naar de voetgangers te kijken en zalig tot rust te komen.

“De Walputsteeg is open maar toch heel intiem. Ik vind het zalig om daar te zitten.”

Oude Stadshuis, Groenplein 1, 3500 Hasselt

Het modemuseum

Het modemuseum in Hasselt is een plek waar Stéphanie graag komt. Er loopt momenteel een expositie over Japanse mode: Across Japan. Het geeft de bezoeker een blik op de kruisbestuiving tussen Japanse en Westerse mode van de jaren 1980 tot vandaag. Stéphanie wordt als ontwerper door de Japanse cultuur en kunst wel geïnspireerd. Dit zie je ook in enkele van haar creaties. Waarom is dit? Haar grootvader werkte in Textiel en moest vaak naar Japan afrijzen. Ze groeide dus op met zijn verhalen waaruit haar interesse in Japan groeide. Ook was er op televisie een kinderprogramma Club de Rotée met Japanse animaties en ze werd gefascineerd door de Japanse cultuur. Vandaag komen die Japanse toetsen ook terug in haar creaties.

Het Modemuseum in Hasselt, Gasthuisstraat 11, 3500 Hasselt / Expo Across Japan tot 3 september

De Japanse tuin

Ook in de bekende Japanse Tuin in Hasselt kan Stéphanie terecht om inspiratie op te doen voor haar werk. Vooral de kleuren in de tuin geven haar ideeën voor haar creaties  - je ziet er voornamelijk frisse pastelkleuren zoals lichtroos en lichtgroen.  Als de tuin in bloei staat vormen de Japanse kerselaars een prachtig zicht en hangt er een unieke sfeer in de tuin. Je kan er ongestoord uren zitten. Hij is ook iets buiten de stad gelegen en het lijkt alsof je in een oase bent terechtgekomen. Je kan er ook klassieke Japanse thee drinken of een theeceremonie bijwonen in het traditionele theehuisje. De geschiedenis van de tuin gaat terug tot in het jaar 1985, het moment waarop de stad Hasselt en de Japanse stad Itami een vriendschapscharter ondertekenden, waardoor de twee ‘zustersteden’ werden.

De Japanse Tuin, Groenplein 1, 3500 Hasselt

Het nieuwe gerechtshof

Als je met de trein naar Hasselt reist dan kan je er niet om heen kijken, het nieuwe gerechtsgebouw is een monumentaal stuk architectuur. Daarom ook dat het Stéphanie zo aanspreekt. Ze houdt van contrasterende architectuur in een stad – en dit opvallend modern gebouw past heel goed met oudere gebouwen en klassieke architectuur dat je elders in Hasselt vindt. Het gebouw opende op 1 september 2011 en is gelegen naast het station in Hasselt.  De architectuur van het nieuwe gerechtsgebouw bekrachtigd de laagdrempeligheid en de toegankelijkheid van Justitie. Het opvallende gebouw past perfect in de culturele identiteit van Hasselt. De naam Hasselt komt immers van 'Hasaluth', dat staat voor "plaats waar hazelaren staan". 

“Dit gebouw is enorm uniek – het geeft Hasselt de uitstraling van een grote wereldstad.”

Het gerechtsgebouw, Parklaan 25, 3500 Hasselt

Ontdek het werk van Stéphanie hier

Foto credits: Vincent Custers 

Plaats een reactie

Wordt niet weergegeven op de website.