Boon voor Belgisch?

Volg onze Belgische talenten op de voet

0 € 0,00

Inspirerende plekken: Antwerpen

Sofie Smolders26 March 2017

In de zomer van 2016 lanceerde Zjoske haar eigen handlettering label: Lettering by Zjoske. Een interesse groeide snel uit tot een passie en nu verkoopt Zjoske haar werk. Niet alleen aan vrienden en familie maar ook aan anderen.

Al enkele jaren is Zjoske gefascineerd door typografie. Als ze door de stad loopt kijkt ze naar letters en woorden- op posters, winkelramen en andere plekken. Dat vindt ze dan ook net zo boeiend aan Handlettering – de combinatie van woorden en illustraties. Het is zowel inhoudelijk interessant als creatief uitdagend.

Zjoske ontwerpt alles met de hand. Elk exemplaar is dan ook handgemaakt en uniek. Vers op papier. Zo wil ze het graag houden voor kleine oplages. Haar persoonlijke favoriet uit haar eigen collectie is de quote “Frankly my dear, I don’t give a damn”. Ontdek hem hier.

Zjoske is Antwerpse en dat ze van haar stad houdt, is duidelijk.


Vandaag toont Zjoske ons vier plekken in de stad die haar het meest inspireren.

Koffiebar Broer Bretel

In deze koffiebar op het eilandje voelt Zjoske zich thuis. Ze heeft daar dan ook haar favoriete plek aan de hoek van de toog en drinkt hier het liefst een cappuccino of gember thee. Ze neemt vaak haar schetsboek en een pennenzak vol stiften mee naar Broer Bretel want zij vind het inspirerend om in een drukke plek te werken. En als ze gewoon wil relaxen doet ze een babbel met Toon achter de bar of leest ze de krant. Wat is nog zo inspirerend aan deze koffiebar? De zon. Weinige terrassen in Antwerpen hebben tijden de zomermaanden heel de namiddag zon, maar deze wel.

Broer Bretel. 7 Nassaustraat Antwerpen.

Het dak van het MAS (Museum Aan de Stroom)

Elke dag kan je gratis tot 22u op het dak van het MAS gaan kijken naar het panoramisch uitzicht over Antwerpen. Zoals vele anderen houdt ook Zjoske van deze plek. Waarom? Omdat ze het heerlijk vindt om dingen vanuit de hoogte te zien. Zo zie je plots zaken in de stad die je nog niet waren opgevallen. Of zo ontdek je patronen en zie je hoe straten verbonden zijn met elkaar.

“Het interessant om te zien hoe een stad er uit ziet.”

MAS, Museum aan de stroom, 1 Hanzestedenplaats Antwerpen.

De Sint-Annatunnel (of “De voetgangerstunnel”)

Onder de Schelde loopt de voetgangerstunnel. Deze tunnel verbindt Linkeroever met Rechteroever oftewel met het centrum van de stad Antwerpen. En net daarom is dit een van Zjoske's meest geliefde plekken. Door de tunnel ben je ook snel op Linkeroever, waar volgens Zjoske het mooiste uitzicht op de stad te vinden is. Ook is het op een warme zomerdag heel fris in de tunnel, de ideale plek dus om afkoeling te zoeken. Wat Zjoske nog fascinerend vindt aan de tunnel is de combinatie van esthetisch en praktisch, de oude tegeltjes sieren de tunnel die dagdagelijks zeer functioneel gebruikt wordt door honderden pendelaars.

“Daar beneden onder het water ben je in niemands land. Het is enorm rustig.”

Ingang Sint-Annatunnel op de Sint-Jansvliet in Antwerpen

De Luchtbal

De Luchtbal is een woonwijk gelegen in het noorden van Antwerpen. Deze wijk is vooral gekend voor haar architectuur; de hoge gebouwen zijn van ver te zien. Deze gebouwen zijn ook erkend als bouwkundig erfgoed. Zjoske kwam hier als tiener vaak naartoe met haar fiets. Dan ging ze na school door de wijk fietsen en nam ze foto’s met haar fototoestel. Achter de hogere blokken vind je ook het “lage” gedeelte van de Luchtbal waar er enkele arbeiderswoningen staan in cottage-stijl. Volgens Zjoske stralen deze huisjes een bepaalde droefheid of beter gezegd nostalgie uit.

Plaats een reactie

Wordt niet weergegeven op de website.