Boon voor Belgisch?

Volg onze Belgische talenten op de voet

0 € 0,00

Historical Appearances: Mode door de jaren heen

Sofie Smolders9 January 2018

“Historical Appearances” is een project van Belgunique talent Tinika en Margo De Weerdt. Het project, in de vorm van een blog, neemt de lezer door de verschillende modetrends en stijlen over decennia heen – met prachtige illustraties en telkens een woordje uitleg. Kruip even in een tijdsmachine en ontmoet de fashionistas van toen! Hier geeft Belgunique talent Tinika iets meer uitleg over het project. De illustraties vind je onderaan het artikel. 

Tinika vertelt:

Dit project is ontstaan op het werk, na enkele babbels met mijn collega Margo. We hebben een gemeenschappelijke interesse in mode, stijl en make-up, en dan voornamelijk in de evolutie van deze door decennia heen. Margo en ik zijn beide illustrators en vertellen voornamelijk visuele verhalen. We bedachten een co-creatie project : het uittekenen van mode, stijl en make-up uit verschillende periodes. We gaven het project de naam  ‘Historical Appearances’. 

"Als voorbereiding op het project ging ik op zoek naar bronnen over mode, make-up en hun geschiedenis."

Er zijn heel veel blogs, boeken, websites en tijdschriften beschikbaar. Het was met momenten moeilijk om relevante informatie te selecteren. Amanda Hallay is een Britse professor in mode geschiedenis en kostuum geschiedenis. Ik ontdekte dat ze ook een eigen You-Tube kanaal had. De video’s van Amanda zijn een mooie samenvatting van modetrends doorheen de tijd. Deze video’s werden dan ook een van mijn grootste inspiratiebronnen. Margo heeft dan weer een enorme interesse in make-up en haalde ook veel inspiratie uit het boek ’Face Paint’ van Lisa Eldridge.

De eerste blogpost uit de reeks illustreerde de mode en stijl van de periode tussen de Egyptenaren en Romeinen. De tweede blogpost nam ook een grote periode in beslag, namelijk de middeleeuwen (van de 5e tot en met de 15e eeuw). Naarmate de 20e eeuw naderde moesten we echt voor elke decennia een nieuwe blogpost maken, omdat de mode zo snel veranderde.

"Als kind tekende ik ook al vrouwen uit verschillende tijdperken, dus ik vind het wel fijn en enerzijds grappig dat dit nu zoveel jaren later is teruggekomen."

Ik hou van geschiedenis en kan me er echt in uitleven. Dan ga ik volop fantaseren en dagdromen, zo voel ik mezelf ook wat verbonden met die periode uit de geschiedenis.

We hebben veel bijgeleerd door het onderzoek die wij uitgevoerd hebben. Wij hebben veel tijd en werk gestoken in de realisatie van dit project. Door de blogposten heen zie je ook mijn stijl variëren. Ik had geëxperimenteerd met verschillende technieken en het was even zoeken naar eenzelfde lijn.

Onze volgende stap is om van dit project een (e-)boek uit te brengen en eventueel nog een stationery lijn.

Klik op de afbeelding om de juiste grootte te zien. 

Heb je vragen over het project? Neem contact op met Tinika door een bericht te sturen via haar Belgunique talentenpagina

Link naar de blog Historical Appearances. 

 

Reacties op dit artikel

Thanks for sharing such a fastidious idea, post
is good, thats why i have read it entirely
https://t.me/s/BuyLactase
where is maltase sucrase and lactase in the gi tract
where is maltase sucrase and lactase in the gi tract

Geplaatst op 11/12/2020 door Ulrike

Plaats een reactie

Wordt niet weergegeven op de website.