Boon voor Belgisch?

Volg onze Belgische talenten op de voet

0 € 0,00

De Geschiedenis van Bretellen in een Notendop - door Bertelles

Kim Smolders10 May 2020

Geschreven door Gilles Grosjean, Founder Bertelles

De Geschiedenis van Bretellen in een Notendop
- door Bertelles

WAAR & WANNEER ZIJN BRETELLEN ONTSTAAN?

De Amerikanen en Canadezen noemen ze "braces", terwijl de Britten en Australiërs ze "suspenders" noemen. Maar bij Bertelles wordt ons vaak gevraagd naar de geschiedenis achter de herkomst van bretellen ... Dus hier is wat we weten.

De meeste bronnen dateren bretellen uit de 18e eeuw in de vorm van basislinten die aan een broek zijn vastgeknoopt. Het lijkt erop dat ze voor het eerst in Frankrijk zijn verschenen - toen werden ze als ondergoed beschouwd en waren ze niet in het openbaar te zien.

De moderne versie van bretellen, zoals we ze vandaag kennen, kan gevonden worden in het begin van de jaren 1820, en gemaakt door Albert Thurston in Londen. Dit bedrijf bestaat nog steeds. Het is nu gevestigd in Leicester, Engeland, en wordt beschouwd als een referentie door liefhebbers van bretellen.

HET VOLGEN VAN TRENDS ... 

Oorspronkelijk voornamelijk H-vormig (in de rug), daarna verschenen de X-vormige bretellen, daarna de Y-vorm. Tegenwoordig zijn H-vormige stijlen veel zeldzamer en moeilijk te vinden. Aanvankelijk werden ze met knopen aan de broek gedragen, maar in de jaren 1980 verschenen metalen clips. Clip bretellen zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar, omdat mensen minder de neiging hebben om knopen aan hun broek te naaien.

In de 19e eeuw werd de populariteit van bretellen versterkt door de trend van broeken met hoge taille die het dragen van een riem behoorlijk oncomfortabel maakten. De trend bleef sterk tot het begin van de 20e eeuw, toen de mode overging op lager zittende broeken, waardoor de bretellen minder bruikbaar werden. Ze verdwenen echter niet helemaal, en bleven in de jaren 1920 en 1930 onderdeel van de normale kleding.

BRETELLEN MAKEN ZIJN HELEMAAL TERUG VAN NOOIT WEGGEWEEST TE ZIJN ...

Sommige bronnen verklaren de toegenomen populariteit van de riem in de jaren 1920 en 1930 door mannen die eraan gewend raakten na de Eerste Wereldoorlog, aangezien hun kleding een uniformriem bevatte. Tegen het einde van de jaren dertig schatte het tijdschrift Life dat 60% van de Amerikanen de voorkeur gaf aan een riem boven bretellen. Sindsdien maken bretellen regelmatig comebacks in de mode, maar tot nu toe nog nooit met dezelfde populariteit die ze ooit hadden.

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn de come backs van bretellen vaak beïnvloed geweest door populaire cultuur - films, beroemdheden, muziekbands, enz. En beroemde namen zoals Gordon Gekko (in de film Wall Street, gespeeld door Michael Douglas), Larry King (de Amerikaanse televisiepresentator), en vele anderen.

Met dank aan Bertelles voor de foto's en tekst! 

Plaats een reactie

Wordt niet weergegeven op de website.