Boon voor Belgisch?

Volg onze Belgische talenten op de voet

0 € 0,00

Het omtoveren van koekjesverpakking naar aarde!

Kim Smolders14 January 2020

Door Gabriele Bozzi, co-founder van Basta Sia Buono

Het omtoveren van koekjesverpakking naar aarde, voor altijd!

In het atelier van Basta Sia Buono worden vegan koekjes en crackers gemaakt op een eco-vriendelijke wijze.

Terwijl we een steeds groter aantal zero-waste retailers bedienen, heeft het merendeel van onze klanten traditionele winkels waar ze willen dat onze koekjes maanden houdbaar zijn. Omdat we enkel natuurlijke ingrediënten gebruiken en chemisch bewerkte conserveermiddelen vermijden, is de enige praktische manier om onze koekjes zo lang vers te houden ze in een vochtbestendige folie te wikkelen, voordat ze in een recyclebare kartonnen hoes worden gedaan.

We wilden vanaf dag één plastic folie vermijden en een alternatief materiaal kiezen dat wordt ondersteund door een duurzaam en beschikbaar afvalverwerkingsproces. We realiseerden ons al snel dat processen per regio kunnen verschillen, en daarom hebben we onze zoektocht beperkt tot thuiscomposteerbare zakken, omdat ze goed presteren bij generieke afvalherstel zonder giftige reststoffen te produceren. Bovendien vragen ze minder energie, zeker als je ze thuis kan composteren.

Maar houdbaarheidsregels domineren nog steeds. Een aanzienlijk deel van de voedingsindustrie vervangt nu polyethyleen (d.w.z. plastic) door biologisch afbreekbaar plastic, dat een betere barrière biedt tegen lagere kosten (dan composteerbare folie) voor bederfelijke goederen.

Het komt voor dat de houdbaarheid voor ons bedrijf een minder groot probleem is omdat we op kortere afstand een verser product (dus vaker) leveren.

Tot zover goed, behalve dat we denken dat de waarde van onze bewuste keuze enigszins wordt verminderd door de manier waarop de industrie de termen "composteerbaar" en "biologisch afbreekbaar" door elkaar gebruikt. Want ze zijn niet hetzelfde.

BIOLOGISCH AFRBEEKBAAR IS NIET HETZELFDE ALS COMPOSTEERBAAR 

Biologisch afbreekbaar betekent dat een product zonder zuurstof kan worden afgebroken, en binnen een redelijke tijd kan worden omgezet in CO2, water en biomassa. Maar de manier waarop biologisch afbreekbaar is bedoeld, heeft echter geen tijdslimiet. Een detail waardoor sommige producenten zich kunnen verschuilen achter een vage transparantie.

De realiteit is dat niet alle gemeenten biologisch afbreekbaar afval in een aparte anaerobe omgeving kunnen behandelen zoals het hoort. Als biologisch afbreekbaar plastic niet kan worden gesorteerd, wordt het via het recycleerpad van gewoon plastic gestuurd, waar het kan eindigen op een stortplaats of verbrand wordt in een verbrandingsoven. Op de stortplaats wordt biologisch afbreekbaar plastic niet volledig afgebroken omdat het wanneer het wordt begraven, niet genoeg zuurstof krijgt. Wanneer het in de verbrandingsoven wordt gegooid, vermindert biologisch afbreekbaar plastic de efficiëntie van het fabriek bij het produceren van residuen. En zelfs als plastic recycling beschikbaar is, kan het de kwaliteit van de rest van het plastic verminderen als het wordt toegevoegd aan het recyclingproces.

Composteerbaar werkt daarentegen anders omdat microben het afval consumeren en het organische materiaal omzetten in compost. Een composteerbare zak kan in ongeveer negentig dagen in kleine stukjes worden afgebroken tot CO2, water, anorganische verbindingen en biomassa; hetzelfde als bladeren en papier in een composthoop in de achtertuin.

De verwerking van composteerbaar afval is wijdverbreid, hoewel de efficiëntie ervan kan variëren. "Industrieel composteerbaar" materiaal heeft energie nodig om mooi af te breken en biedt spijtig genoeg ondermaatse compost. Daarom maken we onze zakjes met een monocomponent, zelf composteerbare folie. Deze soort kan bij omgevingstemperatuur worden behandeld in openluchthopen, en de compost is een goede meststof die geen giftige resten achterlaat omdat hij al biologisch is.

DROOM GROOTS VOOR DE TOEKOMST ...

In een ideale wereld moeten verpakkingen natuurlijk worden hergebruikt in plaats van gecomposteerd. Het is bemoedigend dat in 2019 bijna 30% van onze productie in herbruikbare containers werd geleverd aan zero-waste-winkels.

Maar in de afwachting dat bewustwording en technologie de gewoonten van de consument voor goed veranderen, hebben wij hier bij Basta Sia Buono ervoor gekozen om de levensduur van onze zakjes te verlengen... Door ze in aarde te veranderen! 

Plaats een reactie

Wordt niet weergegeven op de website.