Boon voor Belgisch?

Volg onze Belgische talenten op de voet

0 € 0,00

Appelpen: hout krijgt een tweede leven

Sofie Smolders18 May 2018

Tijdens een receptie bij Belgunique raakte Laurent van Luxpen aan de praat met Bart van de Limburgse firma Haspenwood.

Hij wil met en voor de Haspengouwse appelboeren een win-win creëren door hun appelhout te ‘recycleren’ als grondstof voor mooie, waardevolle voorwerpen. Dat idee kon Laurent wel bekoren en enkele weken later was de Appelpen geboren! Een prachtig en uniek product.

Appelbomen

Ieder jaar vernieuwen de appelboeren in Haspengouw ongeveer 6% van hun appelplantages: zodra de laagstammige bomen geen vruchten meer dragen, worden ze gekapt.

Het verwijderen van de oude bomen en het aankopen en aanplanten van nieuwe vraagt een jaarlijkse investering van ongeveer 20.000 euro per ha. Tot voor kort werden er ieder jaar 800.000 appelbomen, goed voor 30.000 ton hout, gebruikt als brandhout of versnipperd en in de grond verwerkt.

Het plan om het hout op te waarderen en een tweede leven te geven, werd gezaaid op een bijzonder vruchtbare grond: door het hout kwalitatief te recycleren, kunnen de boeren wat geld recupereren alvorens te investeren.

Van Appelhout tot pen

Het vraagt heel wat arbeid en nog meer tijd om van een gekapte boom een prachtig product te maken. Het zorgvuldig zagen is een lange en lastige klus om te klaren en dan begint een droogtijd van minstens 5 jaar. De inspanningen en het geduld worden echter rijkelijk beloond.

Appelhout beschikt immers over een aantal intrinsieke eigenschappen die het hout een unieke meerwaarde geven. Appelhout heeft een schitterende structuur en een karakteristieke, gulle geur. Het feit dat er in het hout een aantal interessante bioactieve stoffen aanwezig zijn, zorgt voor een mooie meerwaarde.

Laurent was helemaal mee in het verhaal van Bart en sloot appelhout meteen in zijn hart. Luxpen zet zijn schouders mee onder de missie om appelhout te ‘reanimeren’, door het in een prachtige pen te recycleren.

Voor Luxpen gaat Laurent altijd op zoek naar geweldige grondstoffen van de beste kwaliteit: een strenge selectie is dé basis van perfectie. Hij stelt dus hoge eisen aan Haspenwood: alleen het beste hout is goed genoeg! Maar Bart blijkt een ‘perfecte’ partner in die zoektocht. Voor Luxpen zoekt hij schitterende stukken uit en daarmee gaat hij meer dan een halve dag aan de slag .

Die stukjes belanden in zijn atelier in Herenthout en houden Laurent uren zoet in in een spelletje ‘zoek de fout’: elk stukje dat hij krijgt wordt langdurig en nauwkeurig onderzocht. Onopvallende oneffenheden kunnen in een exclusief eindproduct immers voor storende schoonheidsfoutjes zorgen.

Een appeltje voor de dorst

Door met Haspenwood samen te werken, wil Luxpen niet alleen prachtige pennen creëren, maar ook én vooral een maatschappelijke meerwaarde voor de appelboeren en de lokale economie. Haspenwood is als lokaal en ethisch merk een toonbeeld van sociaal ondernemerschap in een sector en een regio die toch wel lijden onder economisch onzekere tijden. Net zoals Belgunique, schrijft Luxpen graag mee aan een verantwoord verhaal met een mooie missie. 

Neem een kijkje naar de pen hier. Het ideale cadeau voor vaderdag, en dan nog eentje met een straf verhaal! 

   

Plaats een reactie

Wordt niet weergegeven op de website.